poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Calzone z sosem czosnkowym

Dziś podaję przepis na Calzone :)

SKŁADNIKI

Ciasto:
- ok 40- 45 dkg mąki
- 3 dkg drożdzy
- 200 ml mleka
-  3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru 
- 1 żółtko
- 6 dkg masła

Farsz:
- 2-3 nieduże pomidorki
- 1 filet z kurczaka
- 8 niedużych pieczarek
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- ok 2 łyżek koncentratu pomidorowego
- opakowanie mozarelli
- ok 250 dkg sera żółtego
- olej do smażenia
- mała puszka kukurydzy
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz, sól do smaku

Sos:
- 5 łyżek śmietany
- twarożek do kanapek
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz

WYKONANIE:

Mąkę przesiać, połączyć wraz z solą i cukrem, następnie dodać masło( najlepiej rozpuszczone i ostudzone)  do mąki. W ciepłym mleku należy rozpuścić drożdże z łyżką mąki oraz z oliwą. Dodać to i żółtko do reszty.
Ciasto należy wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstawić na około 45-50 minut do wyrośnięcia. Przykryć czystą ściereczką.
Cebulkę pokroić w kostkę, mięso w kostkę wrzucić na patelnię do usmażenia, posolić i popieprzyć. Pieczarki kroimy na plasterki, następnie zalewamy wrzątkiem w celu sparzenia. Trzymać około 3 minut . Dodać na patelnię do cebuli i mięsa. Mieszać od czasu do czasu. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, oraz koncentrat. Dodajemy bazylię oraz czosnek wyciśnięty przez wyciskarkę. Następnie ściągamy z ognia, zostawiamy do wystygnięcia. Sery kroimy w drobną kostkę, żółty można zetrzeć.
Dodajemy dopiero do już zimnych wcześniej przygotowanych składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Tak wygląda przygotowany farsz.

Nastawiamy piekarnik na 200-220 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykłądamy na stolnicę i kroimy na 3 mniej więcej równe części, chociaż ja pokroiłam na 5 mniejszych, ponieważ ciasto wyrosło niesamowicie ;)
Każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła. Nakładamy farsz mniej więcej na jedną z połów i skłądamy na pół, zlepiamy brzegi dość mocno, przy końcu zostawiamy kawałek na włożenie słomki i nadmuchanie naszego Calzone, zlepiamy do końca. Z góry smarujemy oliwą. Pieczemy około 30 minut, sprawdzając co jakiś czas. Podajemy z sosem czonkowym.

Sos można wykonać między czasie rośnięcia ciasta.
Twarożek, śmietanę i czosnek wyciśnięty łączymy w miseczce. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Najlepiej włożyć do lodówki w celu zgęstnienia.

Smacznego... :)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj